Povijesni i pomorski muzej Istre

Izložbe 2008

Od pazinskih odluka do ugovora o miru s Italijom (Pazin, 1943. – Pariz, 1947.)

PMI, 8. – 25. travnja 2008.

Nositelj projekta: Povijesni muzej Istre – Museo storico dell'Istria

Organizatori: Povijesni muzej Istre – Museo storico dell'Istria, Pula i Zavičajni muzej Poreštine, Poreč

Autori stručne koncepcije: Mladen Grgurić, dr. sc. Davor Mandić

Autor likovnog postava: Noel Mirković

Izložba Od Pazinskih odluka do Ugovora o miru s Italijom (Pazin, 1943. – Pariz, 1947.) postavljena povodom obilježavanja 60. obljetnice potpisivanja Ugovora o miru Savezničkih i Udruženih sila s Italijom, poznatoga kao Pariški mirovni ugovor. Po stupanju ugovora na snagu Istra je pripojena Republici Hrvatskoj. Na izložbi su bili prezentirani različiti predmeti od knjiga, kataloga, brošura, novčanica te novinskih članaka iz ondašnjih novina Glasa Istre i L'Arena di Pola. Također je projiciran film Istina o Puli, snimljen 1947. godine. Otvorena je u izložbenom prostoru Zavičajnoga muzeja Poreštine, galeriji Sinčić.

Austrougarske utvrde na istočnoj obali Jadrana – Boka i Pula u oku kamere početkom XX. stoljeća

Pomorski muzej Crne Gore, Kotor, 21. travnja – 5. svibnja 2008.

Nositelj projekta: Povijesni muzej Istre – Museo storico dell' Istria

Organizatori: Povijesni muzej Istre – Museo storico dell' Istria, Pula i Pomorski muzej Crne Gore, Kotor

Autor izložbe: dr. sc. Davor Mandić

Autor likovnog postava: Noel Mirković

U okviru trodnevne manifestacije Dani Istre u Boki, Povijesni muzej Istre – Museo storico dell'Istria sudjelovao je s izložbom AUSTROUGARSKE UTVRDE NA ISTOČNOJ OBALI JADRANA – Boka i Pula u oku kamere početkom 20. st. u Pomorskom muzeju u Kotoru. Predstavljen  izbor od 40 originalnih fotografija Pule i Boke iz fundusa Zbirke fotografija, negativa i fotografske opreme. Cilj izložbe bio je predstaviti vizure dviju austrougarskih utvrda, jedne na sjeveru a druge na jugu istočne obale Jadrana koje danas više ne postoje, te ukazati na estetsku i dokumentarnu vrijednost odabranih fotografija.

SOUND & VISION – izbor omota ploča i CD-ova iz povijesti pop i rock glazbe

PMI, 12. – 18. svibnja 2008.

Organizatori: Povijesni muzej Istre – Museo storico dell' Istria, Pula i Društvo za istraživanje popularne kulture, Zagreb

Autori izložbe: Branko Kostelnik, Vanja Babić, Željko Marcijuš, Bachrach & Krištofić

Suradnici: Gregor Tomc, Oleg Hržić, Siniša Bogunović, Nenad Janeković, Duško Stupar, Boro Kolar, Lana Belošević-Jug, Dino Igrec, Marija Briški, Ivica Malčić

Likovno oblikovanje: Bachrach & Krištofić

Povijesni muzej Istre – Museo storico dell'Istria je u suradnji s Društvom za istraživanje popularne kulture iz Zagreba organizirao izložbu SOUND & VISION – izbor omota ploča i CD-ova iz povijesti pop i rock glazbe. Izložba je zamišljena kao svojevrsna rock-turneja, po uzoru na turneje glazbenih sastava. Cilj je izložbe predstaviti presjek povijesti popa i rocka u zadnjih pedeset godina, te potaknuti u profesionalnim krugovima proces sistematiziranja i vrednovanja omota, kao umjetničkih i dizajnerskih ostvarenja popularne kulture. Uz originalne omote prikazana je Power-point prezentacija, u okviru koje su predstavljeni omoti danas popularnih nosača zvuka CD-ova te su projicirani dokumentarni filmovi o nekim rock sastavima i pjevačima (The Doors, Bob Dylan i Pink Floyd). Izložba je otvorena uoči održavanja kulturne manifestacije EUROPSKA NOĆ MUZEJA – Muzejska groznica subotnje večeri.

Za Cara i domovinu (1914. – 1918.) / Für Kaiser und Vaterland (1914 – 1918) /  Per l'Imperatore e la patria (1914 – 1918) / For the Emperor and the Fatherland (1914 – 1918)

PMI, 3. srpnja – 15. prosinca 2008.

Nositelj projekta i organizator: Povijesni muzej Istre – Museo storico dell' Istria

Autorica izložbe: Katarina Pocedić

Suradnici na projektu: Gracijano Kešac, Gordana Milaković, Lana Skuljan

Prijevod na njemački jezik: Marieta Djaković, Kristina Djaković, Dyrk Lion

Prijevod na talijanski jezik: Viviana Viviani

Prijevod na engleski jezik: Franka Strmotić Ivančić

Gradivo: Povijesni muzej Istre – Museo storico dell´Istria

Postav i vizualni identitet izložbe: Miljenko Licul

Suradnik: Bojan Lazarevič

Izložba Za Cara i domovinu (1914 . – 1918.) realizirana je prigodom 90. obljetnice završetka Prvoga svjetskoga rata. Cilj je izložbe predstaviti javnosti drugu, uglavnom nepoznatu stranu rata koja se odnosila na ratnu opskrbu, odricanje, solidarnost i pružanje svake vrste pomoći. Predstavljeno je oko dvjestotinjak originalnih predmeta iz fundusa nekoliko muzejskih zbirki PMI. Predmeti su grupirani u nekoliko cjelina: vrpce, medalje i plakete, oznake za kape, značke i privjesci, uporabni i ukrasni predmeti (čaše, šalice, tanjuri) i propagandne razglednice. Prigodom otvorenja održan je prigodan koncert Puhačkog orkestra grada Pule uz ravnanje dirigenata Ante Dobronića i Branka Okmace s programom od sedam glazbenih brojeva Juliusa Fučika – Florentiner Marsch, Franza Lehara – Gold und Silber, Le belle Polesane, Johanna Straussa – Annen polka, Tritsch-tratsch polka, Ive Tijardovića – Splitski akvarel i Ivana pl. Zajca – Nikola Šubić Zrinjski koji su se prije svake manifestacije izvodili u vrijeme Prvoga svjetskog rata na pulskim ulicama i trgovima.

Istra u rujnu 1943.

Spomen dom, Pazin, rujan – listopad 2008.

Organizatori: Povijesni muzej Istre – Museo storico dell' Istria, Pula i Istarska županija

Autor stručne koncepcije: dr. sc. Davor Mandić

Autor likovnoga postava: Dean Paus

U povodu Dana Istarske županije, koji se obilježava u spomen na 25. rujna 1943., kada je pokrajinski Narodnoslobodilački odbor za Istru donio odluku o pripojenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici zemlji Hrvatskoj otvorena je prigodna izložba Istra u rujnu 1943. Povod izložbe bila je 65. obljetnica Pazinskih odluka. Cilj je izložbe putem različitih vrsta muzejskih predmeta – fotografija, plakata, letaka, brošura i osobnih iskaznica te sjećanja samih protagonista – ukazati na dramatičnost događanja tijekom rujna 1943. godine: od organizacije, razoružanja talijanskih i sigurnosnih postrojbi, ustrojavanja ustaničke vojske, dolaska novog okupatora  preko neorganiziranosti, uhićenja i kriminalnih radnji.